Solenoid valf nedir , birçok endüstriyel uygulama ve cihazda önemli bir rol oynayan elektromekanik cihazlardır. Bu makalede, solenoid valflerin enine boyuna ne olduğunu, nasıl çalıştığını, çeşitlerini, gövde parçalarını ve farklı endüstrilerdeki kullanım alanlarını sizlere anlatacağız.
Table of Contents
ToggleSolenoid Valf Nedir ?
Solenoid valf, boru hattının içinden akışkanın geçişine izin vermek veya durdurmak için kullanılan, elektrikle manyetik olarak kontrol edilen bir valftir. Solenoid valf, bir elektromıknatıs kullanarak bir akışkanın akışını kontrol eden bir valf türüdür. Elektromıknatıs, bir bobin etrafındaki elektrik akımı ile oluşturulur ve bu akım valfin içindeki manyetik bir malzeme üzerinde bir çekme kuvveti yaratır. Bu çekme kuvveti, valfin içindeki bir pistonu veya diğer kontrol mekanizmalarını hareket ettirerek akışkanın geçişini kontrol eder.
Solenoid Valf Nasıl Çalışır ?
Solenoid valf çalışma prensibi, elektrik solenoidinden üretilen manyetik alana bağlı olarak yukarı ve aşağı hareket eden bir çekirdekdir. Bu çekirdek, vananın bir deliğini açar veya kapatır. Değişik uygulamalar ve akışkanlar için seçilmelerine ve tasarlanmalarına olanak tanıyan farklı devre fonksiyonları, tasarımları ve yapı malzemeleri vardır. Uzaktan ve otomatik olarak kontrol edilebilmeleri, onları su arıtma, otomotiv ve gıda işleme uygulamalarından çok çeşitli endüstriler için ideal kılmaktadır.
Solenoid Valf Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yalnızca temiz sıvılar/gazlar: Solenoid valfler temiz, yapışkan olmayan, partiküllü olmayan akışkanlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Hassas akış kontrolü: Tıbbi cihazlar ve üretimdeki hassas prosesler için ideal olan doğru sıvı/gaz düzenlemesini sağlar.
Hızlı açma kapama süresi: Hızlı açma/kapama eylemleri, güvenlik uygulamaları için hayati öneme sahiptir ve tehlikelere hızlı tepki verir.
Uzun çalışma süresi: Dayanıklı, güvenilir performans, bakım ihtiyaçlarını azaltır ve zorlu kullanıma dayanıklıdır.
Geniş kullanım alanı: Su arıtma, hava ve gıda işleme dahil olmak üzere çeşitli endüstriler için çok yönlüdür.
Gövde Çeşitleri
Pirinç: Pirinç, agresif olmayan su ve hava gibi uygulamalarda tercih edililir.
Paslanmaz çelik: Yüksek sıcaklık dayanımı, hızlı soğuma ve kimyasal direnci yüksektir.
PVC: Asit ortamlarında kullanılır.
Alüminyum: Orta dayanıklılıkta, düşük maliyetli ve yüksek ısı transferine uygundur. Yüksek basınçlarda tercih edilmez.
Demir: Ucuz maliyetli korozyona dayanıklı, yüksek ısılı ve titresimli yerlede tercih edilir.
Diyafram çeşitleri
NBR: Yağ ve petrol türevleri için son derece uyumludur.
EPDM: EPDM contalar hava, su ve ozon uygulamaları için doğru tercihtir.
FKM (Viton): Kimyasal, yağlı hava ve petrol türevlerinde kullanılır, yüksek ısı dayanımı varıdr.
PTFE (Teflon): Buhar ve agresif kimyasal ugulamalarda tercih edilir.
Özel Solenoid Valf Özellikleri
Solenoid valf özel özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.
Güç azaltma: Vanayı çalıştırmak için, kısa bir süreliğine vanaya nominal voltaj uygulanır ve daha sonra güç tüketimini azaltırken vanayı konumunda tutmaya yetecek kadar güçlü bir tutma voltajına düşürülür.
Mandallama: Mandallama veya darbeli bobin versiyonları, düşük frekanslı anahtarlama uygulamaları için bir çözüm sunar. Valf, pistonu hareket ettiren kısa bir elektrik darbesiyle enerji alır. Kalıcı bir mıknatıs daha sonra ek yaylara veya manyetik alanlara ihtiyaç duymadan pistonu bu konumda tutar. Bu, ampul içindeki güç tüketimini ve ısı üretimini azaltır.
Yüksek basınç: Yüksek basınçlı versiyon, 250 bara kadar olan basınç gereksinimleri için tasarlanmıştır.
Elle çalıştırma: İsteğe bağlı manuel çalıştırma, devreye alma, test etme, bakım ve elektrik kesintileri sırasında güvenliği ve rahatlığı artırır. Versiyona bağlı olarak, manuel çalıştırma kilitliyse vana elektrikle çalıştırılamayabilir.
Medya Ayırma: Medya izolasyon tasarımı, medyanın vananın çalıştırma kısmından ayrılmasına olanak tanır, bu da onu agresif veya hafif kirli medya için uygun bir çözüm haline getirir.
Vakum: Vakum gerektirmeyen vana
Ayarlanabilir tepki süresi: Valfin açılıp kapanması için geçen süre genellikle valf gövdesindeki bir vida döndürülerek ayarlanabilir. Bu özellik su darbesini önlemeye yardımcı olur
Açık kapalı geri bildirimi: Bir solenoid valfin anahtarlama durumu, ikili sinyal veya Namur sinyali olarak elektrikli veya optik konum geri bildirimi ile görüntülenebilir. Namur, vananın açık/kapalı durumunu gösteren sensör çıkışıdır.
Gürültü Azaltma: Valf kapandığında gürültüyü azaltmak için sönümleme tasarımına sahiptir.