Kondenstop, Uncategorized @tr

Kondestop Çeşitleri Nelerdir ?

Kondenstop çeşitleri
Kondenstop çeşitleri

Kondenstop, buhar sistemlerinde yoğuşmayı( buharın yoğuşması sonucu oluşan su) ve yoğuşmayan gazları boşaltmak ve aynı zamanda buharın kaçmasını önlemek için kullanılan bir cihazdır. Kondenstoplar, buhar bazlı ısıtma sistemlerinin ve endüstriyel proseslerin verimliliğini ve etkinliğini korumada çok önemli bir rol oynar.  

Mekanik Buhar Kondenstopları:

Şamandıralı ve Termostatik Kondenstoplar: Bu kondenstopalar, bir vanayı açmak ve kapatmak için bir şamandıra mekanizması kullanır. Şamandıra, yoğuşma seviyesiyle birlikte yükselir ve alçalır, hem yoğuşmanın hem de havanın tahliyesini kontrol eder.

Ters Kovalı Kondenstoplar: Bu kondenstoplarda, yoğuşmanın varlığına bağlı olarak vanayı açıp kapatan ters çevrilmiş bir kova bulunur. Yoğuşma suyu girdiğinde kova ters dönerek kapanın boşaltılmasına olanak sağlar.

Termostatik Kondenstoplar: Bu kondenstoplar sıcaklık değişimlerine bağlı olarak çalışır. Bimetalik elemanlar veya mumla doldurulmuş kapsüller sıcaklık dalgalanmalarına göre genleşip büzülür ve buna göre vana açılıp kapanır.

Termodinamik Kondenstoplar:

Disk Kondenstoplar: Bu kondenstoplar, bir disk valfini açmak ve kapatmak için sıvı akışının dinamik özelliklerini ve Venturi etkisini kullanır. Yüksek basınçlı uygulamalara uygundurlar.

Darbeli Kondenstoplar: Bu kondenstoplar, bir vanayı açmak ve kapatmak için buhar ve yoğuşma suyu arasındaki dinamik basınç farkını kullanır.

Termostatik Kondenstoplar:

Dengeli Basınçlı Termostatik Kondenstoplar: Bu kondenstoplar, vanayı açıp kapatmak için genişleyen ve büzüşen termostatik bir eleman kullanır. Çalışma sırasında elemanın her iki tarafındaki basınç dengeli kalır.

Bi-Metalik Termostatik Kondenstoplar: Mekanik kondenstoplardaki bimetalik elemanlara benzer şekilde, bu kondenstoplar sıcaklık değişikliklerine tepki vermek ve vanayı çalıştırmak için iki farklı metal kullanır.

Sabit Orifisli Kondenstoplar:

Orifis Kondenstoplar: Bu kondenstoplarda sabit bir orfis ağız boyutu vardır ve buhar akışını kısıtlarken yoğuşmanın sürekli olarak tahliye edilmesini sağlar.

İtici-Açıklı Kondenstoplar: Bu kondenstoplar, yoğuşmanın akış hızına göre ayarlanan değişken bir ağız boyutuna sahiptir. Değişken yük koşullarına uygundurlar.

Bi-Metalik Kondenstoplar:

Bimetalik Disk Kondenstopları: Bu kondenstoplar, sıcaklık değişikliklerine tepki veren ve kondenstopun gerektiği gibi açılıp kapanmasına olanak tanıyan bimetalik bir disk kullanır.

Venturi Orifisli Kondenstoplar:

Venturi Nozul Kondenstopu: Bu kondenstoplar, buharın bir nozuldan aktığı ve kondenstopu açan bir basınç düşüşü yarattığı Venturi etkisini kullanır. Genellikle yüksek basınçlı uygulamalarda kullanılırlar.

Kondenstopun seçimi, uygulama türü, basınç, sıcaklık ve yük değişimleri gibi faktörlere bağlıdır. Kondenstoplarının etkili ve verimli çalışmasını sağlamak için düzenli bakım ve izleme şarttır.

Unox olarak ürettiğimiz Kondenstop çeşitlerimize detaylı olarak sayfadan bakabilirsiniz.

Venturi Etkisi: Bir sıvının akışı kısıtlandığında akış hızını artırarak kısmi bir vakumun oluşturulmasıdır. Böylece, içinden akan sıvının bir noktada daralan olduğu bir boru genişlemeden önce tekrar dar bölüme tutturulmuş ikinci bir sıvı dolgulu borudan sıvı çeker. Bu, sıvının kinetik enerjisi arttıkça basıncının düşmesi gerektiği için oluşur.