Çekvalf
Gösterilen sonuç sayısı: 8
Çekvalf Nedir?
Çekvalfler sıvıların tek yönlü geçişine izin veren cihazlardır. Biri akışkanın girişine diğer tarafı akışkan çıkışına veren iki bağlantı noktasına sahip olan bu cihazlar, akışkanın tek yönde geçişine izin verdikleri için piyasada “tek yönlü valfler” veya “geri dönüşsüz valf” olarak da isimlendirilmektedir. Çekvalflerin çalışabilmesi için akışkan girişi ile çıkışı arasındaki bir basınç farkına ihtiyaç duyulur. Çekvalfin akışa izin verebilmesi için girişteki basıncın çıkıştan büyük olması gerekir. Çıkış tarafındaki basınç giriş basıncından büyük olduğunda çekvalf kapanacaktır. Çekvalflerde farklı kapatma mekanizmaları bulunmaktadır. Diğer vanalardan farklı olarak kapatmaları için yardımcı enerjilere (el kumandası, elektrik veya pnömatik aktüatörlere) ihtiyaç duymazlar.
Çekvalfler geri akışın sorun yaratacağı uygulamalarda (atık kanalizasyon sularının geri dönüşünün engellenmesi, bir ekipmana zarar vermesi ihtimalinin bulunması, ters-kosmoz uygulamaları vs.) tercih edilmektedir.
Çekvalflerin bir diğer tercih nedeni ucuz ve kolay temin edilebilmeleridir. Raf ürünü olup, genel olarak stoklarda bulunabilmektedir.
Çekvalf Fiyatları
Çekvalf fiyatları, çekvalfin türüne, boyutuna, yapıldığı malzemeye ve basınç sınıfına göre değişir. Genel olarak, diskli çekvalfler, pimli çekvalflerden ve kapak çekvalflerinden daha pahalıdır. Ayrıca, daha büyük çekvalfler, daha küçük çekvalflerden daha pahalıdır.
100’lük çekvalf fiyatları, çekvalfin türüne ve yapıldığı malzemeye göre değişir. Genel olarak, paslanmaz çelik çekvalfler, dökme demir çekvalflerden daha pahalıdır.
100 lük Çekvalf
100’lük çekvalf, 100 mm çapında olan bir çekvalftir. Bu tip çekvalfler, genellikle boru hatlarında ve sıhhi tesisatlarda kullanılır.
Çekvalf Çeşitleri
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç tip çek valf vardır:
- Çalpara Çekvalf: Bu tip çek valf, sıvının içinden akmasına izin vermek için sallanarak açılan ve geri akışı önlemek için sallanarak kapanan menteşeli bir diske sahiptir.
- Lift Çekvalf: Bu tip çek valf, sıvı akışıyla yuvasından kaldırılan ve içinden geçmesine izin veren bir diske sahiptir. Akış durduğunda, bir yay diski tekrar yuvasına iterek geri akışı önler.
- Küresel Çekvalf: Bu tip çek valf, sıvı akışıyla yuvasından itilen ve içinden geçmesine izin veren bir bilyeye sahiptir. Akış durduğunda, bir yay topu tekrar yuvasına iterek geri akışı önler.
- Kelebek Çekvalf: Bu tip çek valf, valfi açmak veya kapatmak için bir kol tarafından döndürülen bir şaft üzerine monte edilmiş bir diske sahiptir.
- Çift Plakalı Çekvalf: Bu tip çek valf, birbirine menteşelenmiş ve sıvı akışıyla açılıp kapanan iki yaylı plakaya sahiptir.
- Non-Return Çekvalf: Bu tip çek valf, tek yönlü valf veya çek valf olarak da bilinir. Akışkanın içinden yalnızca bir yönde akmasına izin verir ve genellikle pompa veya kompresör kullanan sistemlerde geri akışı önlemek için kullanılır.
- Popet Çekvalf: Bu tip çek valf, sıvının akışıyla yuvasından itilerek geçmesine izin veren piston benzeri bir diske sahiptir. Akış durduğunda, bir yay diski tekrar yuvasına iterek geri akışı önler.
Her tip çek valfin kendine özgü tasarımı ve özellikleri vardır ve belirli uygulamalar için uygundur. Belirli bir sistemde kullanılan çek valf tipi, taşınan sıvının tipi ve basıncı, borunun boyutu ve gereken akış hızı gibi faktörlere bağlı olacaktır.
Çalpara Çekvalf
Çalpara Çekvalf, bir tür mekanik valftir. Bu valfler, bir sıvı veya gazın akışını kontrol etmek için kullanılır. Çalpara Çekvalfler, genellikle boru hatlarında ve diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Çalpara Çekvalf Ürün Özellikleri
- Gövde: EN-GJS-400-500 (GGG40-50)
- Kapak: EN-GJS-400-500 (GGG40-50)
- Klape: EPDM Kaplı
- Kapak Contası: EPDM
- Kapak Cıvataları: 8.8 Galvanizli
Çekvalf Nasıl Çalışır?
Çekvalf, sıvının (sıvı veya gaz) içinden yalnızca bir yönde akmasına izin veren mekanik bir cihazdır. Bir menteşeye veya mile bağlı hareketli bir disk veya kanatçık içeren bir valf gövdesinden oluşur. Disk yay yüklü veya yerçekimine bağlıdır, bu nedenle sıvı izin verilen yönde aktığında otomatik olarak açılır ve sıvı ters yönde akmaya çalıştığında kapanır.
Çekvalf şu şekilde çalışır:
- Akışkan izin verilen yönde aktığında diski iter ve valfi açar. Disk, sıvının geçmesine izin vererek yoldan çekilir.
- Akışkan akışı durduğunda veya yön değiştirdiğinde, disk valfi kapatarak yerine geri döner.
- Sıvı akışı ters yönde gitmeye çalışırsa, diski iter ve sıvının geçmesini engelleyerek diski kapalı tutar.
- Çek valfler, geri akışı önlemek ve ekipmanı korumak için çeşitli uygulamalarda kullanılır. Genellikle boru hatlarında, sıhhi tesisat sistemlerinde ve sulama sistemlerinde bulunurlar.
Çekvalfler Ne İçin Kullanılır?
Çekvalf, sıvının (sıvı veya gaz) içinden yalnızca bir yönde akmasına izin veren mekanik bir cihazdır. Sıvının geri akışını önlemek için kullanılır ve genellikle pompa veya kompresör kullanan sistemlerde bulunur. Örneğin, bir sıhhi tesisat sisteminde, pompa kapatıldığında suyun pompaya geri akmasını önlemek için pompaya giden bir boruya bir çek valf takılabilir. Bir kompresörde, sistem kullanılmadığında havanın kompresöre geri akmasını önlemek için bir çek valf kullanılabilir. Çek valfler ayrıca yakıt sistemleri ve tıbbi ekipman gibi çeşitli başka uygulamalarda da kullanılır.
Çekvalf Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Ortamla malzeme uygunluğu
- Max basınç ve ayrılma basıncının doğru seçimi
- Montaj için boru hattı boyutu
- Montaj Yönü (Yatay veya Dikey)
- Sıcaklık
- Bakım ve onarım için ulaşılabilirlik
Çekvalflerde Yaşanan Sorunlar ve Çözümleri Nelerdir?
Yaygın olarak gürültü, su darbesi, titreşim, ters akış, aşınmalar, sızıntılar görülebilmektedir. Bu sorunların ortadan kaldırılabilmesi için seçimlerin ve montajların doğru yapılması, ters akış ve su darbelerinin önlenebilmesi için hızlı kapanabilen çekvalflerin seçilmesi uygun olacaktır. Hızlı kapatmalarda şok dalgalanmalar önlenebilmektedir.
Çekvalflerde Ayırma (Çatlama) Basıncı Nedir?
Valf açıklığının oluştuğu basınç ayırma (çatlama) basıncı olarak adlandırılmaktadır. Bu basınç tasarım, boyut ve çapa göre değişmektedir. Çekvalfi seçerken sisteminizin bu basıncı oluşturabildiğini teyit etmeniz gerekmektedir.
Çekvalf Nasıl Kapanır?
Giriş basıncı ayırma basıncının altına düşerse veya geriye doğru bir basınç var ise çekvalf kapatacaktır.
Çekvalf Montaj Yönünde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çekvalf gövdeleri üzerinde akış yönünü gösteren bir ok bulunur. Montajdan sonra akış yönü kontrol edilmeli ve bu şekilde doğacak zararlardan kaçınılmalıdır.
Wafer Tip Çalpara Çekvalflerin Avantajları Nelerdir?
Yaylı wafer çekvalf yaylı bir tasarım olduğundan tam kapanma sağlama avantajını sunmaktadır. Bu durum her yönde montaj kolaylığı sağladığı gibi minumum basınç kaybı sağlama gibi avantajlarda sağlamaktadır. Sızdırmazlık metal-metale olabildiği gibi soft sızdırmazlık gibi alternatiflerde sunmaktadır. Farklı sızdırmazlık (ptfe, epdm vs) elemanlarının kullanılması sessiz bir çalışma sağlamaktadır.
Kompakt dizayn, hafiflik, minimum basınç kaybı, montaj kolaylığı, kolay ulaşılabilir olmaları, düşük maliyet, yatay ve dikey montaj başlıca avantajlarıdır.