Vakum Solenoid Valf Nedir?
Vakum solenoid valf, hava veya gazın vakumlandığı bir ortamda çalışan elektromekanik açma/kapama valfidir. Bu valf, bir solenoid (bobin etrafında manyetik alan oluşturan elektrik akımı geçiren bir tel) tarafından çalıştırılır ve bir kürek mekanizması ve hava kapağı kullanarak hava veya gazın akışını yönetir.
Vakum Solenoid Valf Nerelerde Kullanılır?
Vakum solenoid valfleri, çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Örnek vermek gerekirse:
- Otomobil motorlarında, hava/benzin karışımını ayarlayan sistemlerde vakum solenoid valfleri kullanılır. Bu valfler, hava veya gazın vakumlandığı bir ortamda çalışır ve motorun çalışma performansını etkileyen birçok faktöre göre hava/benzin karışımını ayarlar.
- Hava kompresörlerinde, hava basıncını yöneten bir sistemde kullanılır ve hava kompresörü çalışırken basıncı ayarlar.
- Endüstriyel otomasyon sistemlerinde, hava veya gazın vakumlandığı bir ortamda çalışır ve endüstriyel proseslerde kontrol edilen birçok faktöre göre hava veya gazın akışını yönetir.
Vakum Solenoid Valfi Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Vakum solenoid valflerinin avantajları, hafif olmaları, küçük boyutlarda olmaları ve kolayca kontrol edilebilmeleridir. Ancak, bu valflerin bir dezavantajı da, hava veya gazın vakumlandığı bir ortamda çalışabilmelerine rağmen, basınçlı bir ortamda çalışmak için uygun olmamalarıdır.
Solenoid valfler normalde kapalı (bobin enerjiyi aldığında kapalı olan vanayı açmak üzere) ve normalde açık (bobinden enerjiyi aldığında açık olan vanayı kapatmak üzere) olmak üzere iki tip olarak imal edilmektedir.
Normalde Açık Durum Çalışma Sistemi
Normalde Açık Selenoid valf başlangıçta akışkanın geçişine izin verir. Valfin kapanması için bobine gelen elektrik akımı ile bobin harekete geçerek çekirdeği aşağı doğru iter ve orifis deliğinin ağzını kapatır ve bu durumda içerdeki basınç gittikçe yükselerek diyaframı aşağı doğru iter ve akışkanın geçtiği orifisi kapatır. Kısa bir zamanda basınç diyaframın üzerine homojen bir şekilde yayılır ve akışkanın basıncından daha yükseğe gelen basınç akışkanın diyaframı kaldırmasını engeller bu sayede valf kapalı konuma gelmiş olur. Tüm bunlar çok kısa bir zaman içerisinde gerçekleşir. Ürünümüz en iyi verim alabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Genel Özellikler
- Conta: NBR
- Kovan: Pirinç
- Gövde: Pirinç
- Çekirdek: Paslanmaz
- Sıcaklık: -10 / +90 °C
- Bobin: Soketli
Öneriler
Solenoid valfi bobin yukarıda kalacak şekilde monte ediniz. Tesisatta solenoid valften önce pislik tutucu gibi vs. filtreler kullanınız. Yüksek sıcaklıklar için daha dayanıklı diyafram ve conta malzemesi kullanmaktayız
siparişlerde yüksek sıcaklık için diyafram ve conta isteğinizi belirtiniz.
Solenoid Valf Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Bobin kullanılacağı çalışma voltajına uygun seçilmelidir(AC-DC). Uygulanacağı yere göre koruma ve yalıtımı sağlanmalıdır. (Elektrik Hava geldiğinde açılıp, elektriği kestiğinizde tekrar kapalı pozisyonu alır)
- Kullanacağınız hat veya sistemde min.ve maks. basınç değerleri valfin seçiminde çok önemlidir.
- Akışkanın niteliği ve sıcaklığı valfin seçimine direkt etkendir
- Akışkanın yönü ile gövde üzerinde ok işareti aynı yönde olup montaja dikkat edilmelidir.
- Solenoid valf çekvalf işlevi görmediğinden ters basınçlarda akışkan geri akar. Bu durumlarda solenoid valften sonra bir çekvalf takmak bağlantı açısından doğrudur.
- Valfin takılı olduğu hat pisliklerinden arındırılmış olmalıdır.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.