Diğer

Buhar Seperatörü Nedir?

Buhar seperatörü, buhar kazanından elde edilen  buhar kalitesini artırmak için su damlacıklarını sistemden uzaklaştırmak için kullanılan cihazlardır. Daha ayrıntılı anlatmak gerekirse buhar kazanlarında ve buharın taşınması esnasında  %100 kuru buhar elde etmek mümkün değildir. Kazan yüzeylerinden su damlacıkları boru hattına taşınabilmektedir. Türbülans ve dalgalanmalar nedeni  ile su damlacıkları ve buhar sisteme sürüklenecek ve boru hatlarında su damlacıkları ve buhardan oluşan bir karışım oluşacaktır. Aynı zamanda boru hatlarından oluşan ısı kayıpları nedeni ile de buharda oluşan yoğuşma nedeni ile su damlacıkları oluşacaktır.

Buhar kazanına beslenen suyun buhar ile temasında kütlenin % 5 i kadar kadar su oluşacaktır. Buhar kazanında oluşan buharın %95 i buhar,%5 i su ihtiva ettiğinden kazandan elde edilen buharın kuruluk derecesi %95 olacaktır. Bu durum litaretürde X ile gösterilip kuruluk faktörü olarak isimlendirilmektedir. Bu nedenle buhar seperatörleri kullanılır ve bu şekilde verim artırılır.

İncelemek İçin Tıklayın

Islak Buharın Zararları Nelerdir?

1. Korozyon ve Kireçlenme

2. Koç Darbesi

3. Isı transferinde azalma

4. Kondens yükünde artış

5. Kullanılan armatürlerde deformasyon

Teknik Döküman İçin Tıklayın

Buhar Seperatörü Çeşitleri Nelerdir?

Bölme Plakalı ve (Kanat Tip) veya (Baffle )  Buhar Separatör

Bu model bir dizi ayırıcı plakadan meydana gelmektedir. Çalışma prensibi akışın bir dizi yön değiştirmesi prensibine dayanmaktadır. Islak buhar plakalar arasında ilerlerken su damlacıkları buhardan daha ağır olduğundan plakalar üzerinde kalır. Akışın hızı plakalar arasından geçişte azalacağı için suyun kinetik enerjisi  su damlacıklarının hareketini azaltacak, buhar yoluna devam ederken su seperatörün alt kısmında toplanacaktır. Kanatlı buhar seperatörlerinin yatay montaj yapılabilen modelleride bulunmaktadır.

Siklon (Siklonik veya Santrifüj) Tip Buhar Seperatörü

Bu modelde yüksek siklonik hızı oluşturmak için bir dizi kanat kullanılmaktadır. Buhar yüksek hızda kanatlardan geçerken su damlacıkları seperatörün duvarlarına çarpar ve seperatörün alt kısmında toplanır.

Vorteks (Girdap) Tip Buhar Sepratörü

Bu modelde buhar yolunda bir filtre benzeri ped tarafından bir blokaj oluşturulmaktadır. Bu ped içerisinde biriken küçük su molekülleri birbiri ile birleşme eğiliminde olup, buhar tarafından taşınamayacak boyuta ulaştığında seperatörün altında toplanmaya başlamaktadırlar.  

Buhar Seperatörü Kullanım Alanları Nelerdir?            

  1. Kazanlar
  2. Türbinler
  3. Kauçuk Vulkanizasyon makineleri
  4. Buhar Kazanları

Buhar Seperatörlerinin Montajı Nasıl Yapılmalıdır?

Buhar seperatörleri bağlantıları dişli ve flanşlı bağlantı olacak şekilde tasarlanmışlardır. Buhar seperatörleri ıslak buharın hatta ve proseste oluşturacağı olumsuzluklardan kaçınmak için sistemin izin verdiği sürece buhar kaynağına yakın montajı yapılmalıdır. Amaç kaynağında buhar ile sürüklenen suyu  sistemin başlangıcında sistem dışında tutmak bu şekilde koç darbesini, kireçlenmeyi ve armatürlerin deformasyonunu ortadan kaldırmak amaçlanır.

Buhar separatörleri yatay boru hatlarında dikey şekilde montajı yapılmalıdır. Buhar seperatörünün kondens boşaltma  portuna şamandıralı kondenstop montajı yapılmalıdır. Kondestop giriş portu seviyesi montaj için gerekli olan kesme vanaları, çalpara çekvalf ve pislik tutucu filtreden oluşan borulama hattı buhar separatörünün boşaltma portu seviyesinden aşağıda olmasına dikkat edilmelidir.

Plakaları dikey ve  yatay düzenlenmiş Buhar seperatör şematik montajı

Buhar Seperatörü Uygulama Örnekleri

Buharlı Pişirme kazanı buhar separatörü montajı
Eşanjör Uygulamasında Buhar Separatörü Montajı
Buhar seperötörünün HVAC uygulamasında  kullanımı


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir